Ämne: Karriärmönster inom bageribranschen
 
Bakgrund: De ungdomar som kommer in i yrket – vilka är deras drivkrafter, vad får dem att vara kvar i yrket, mål i karriären eller vad som får dem att sluta. 
 
Syfte:
Syftet med analysen är att undersöka den genomsnittliga anställningstiden för en utbildade bagare och/eller konditor. Samt analysera de bakomliggande faktorerna till varför individer väljer att stanna kvar eller lämna yrket under karriärens utveckling. Studien ska ge en djupare förståelse för hur arbetsmiljö, arbetsvillkor, arbetsbelastning och utvecklingsmöjligheter påverkar bagarna- och konditorernas yrkesliv samt identifiera de faktorer som kan öka engagemang och lojalitet till yrket.
 
Avgränsning:
Studien fokuserar specifikt på utbildade bagare och konditorer som är verksamma i Sverige och som har genomgått en utbildning enligt riktlinjerna från Sveriges bagare & konditorer (SBK). 
 
Uppsatsen ska begränsa sig till anställda i kommersiella hantverksbagerier och konditorier. Undersökningen ska täcka ett urval av utbildade bagare och konditorer som är och har varit verksamma i olika stadier av sin karriär – från nyutbildade till de med långvarig erfarenhet.
 
Definition hantverksbagerier: upp till 50 miljoner i omsättning.
 
Mål:

  1. Kartlägga den genomsnittliga anställningstiden för en bagare och konditor i branschen.
  2. Identifiera de främsta orsakerna till att bagare väljer att stanna i eller lämna yrket.
  3. Ge förslag på strategier och organisatoriska förändringar som kan bidra till ökad anställningslängd och minskad personalomsättning.
  4. Skapa en tydligare bild av branschens långsiktiga hållbarhet ur ett HR-perspektiv genom att analysera bageribranschens specifika arbetsvillkor och dess påverkan på anställda.

Metod:
Empiriska data ska samlas in genom kvalitativa intervjuer och enkäter med bagare verksamma i olika typer av bagerier och konditorier samt genom tillgänglig statistik och information från SBK.
 
Kontaktperson:
anna@bageri.se